Getost

Uncategorized Dec 06, 2018 No Comments

Getost tillverkas i många länder i Europa och även utanför. Kanske är den mest bekanta för oss den som kallas chévre och kommer från Frankrike. Just det franska ursprunget kan nästan starta ett världskrig med avseende på uttalet. Korrekt ska det vara med betoning på den första vokalen med ljudet ‘ä’. Alltså chäävr. Just den osten är härligt krämig och lämpad för matlagning eller att bara äta den som den är.

Det finns flera getostar

Getost kan göras på getmjölk enbart, Pur Chévre, men ofta har ostar med getmjölk en tillsats av komjölk. Vad vi kanske inte tänker på är att den grekiska fetaosten är tillverkad av getmjölk eller fårmjölk, ibland med en tillsats av komjölk. Samma sak gäller halloumiosten som vi ibland grillar. I Norge gör man brunost som är en mesost och som innehåller getmjölk, en hårdost som man skivar med osthyvel.

Getost – ett hälsosamt alternativ

Getostens smak är verkligen en vattendelare. Vissa gillar den, andra tycker att den smakar för starkt. Den har en pikant smak som kommer av att getmjölk innehåller kaprinsyra som faktiskt främjar tarmbakterierna hos människor. Dessutom är halten av laktos betydligt lägre i getmjölk än i komjölk, vilket faktiskt gör att laktosintoleranta i många fall kan äta de ostar som är gjorda på getmjölk och fårmjölk.

Nu är inte chévreosten den enda man kan göra på getmjölk, tvärtom finns det ett stort utbud av inte minst ädelostar gjorda på getmjölk. Castello, brie och chévrette är franska ostar men som även tillverkas i Sverige hos de många små gårdsmejerierna som har vuxit upp de senaste tio åren. En spännande variant är färsk getost i aska. Ta chansen och besök ett gårdsmejeri för en smakupplevelse du inte glömmer.

Sabrina Ortiz