Brie och Camembert

Uncategorized Jan 04, 2019 No Comments

Brie och camembert är två sorters vitmögelostar som båda härstammar från Frankrike. Ostarna påminner om varandra samtidigt som de har några tydliga skillnader. Båda ostarna har ett ätbart skal och smaken på båda är mild. De passar även till många olika recept eller endast på ostbrickan tillsammans med ett glas vin. Det finns olika varianter av båda ostarna men ingen som är lika god som den klassiska varianten.

Brie

Brieosten är en mild och krämig ost med smak av grädde och nöt. Det är en av de mest välkända ostarna tillsammans med camembert och har därför blivit kopierad ett antal gånger. Dock finns det ingen kopia som kan jämföras med originalet. Brie är också osten som passar till allt; på ostbrickan, nattmackan eller om du är sugen på att grilla ost. Det kan inte bli fel med en brie.

Camembert

Camembert är precis som brie en vitmögelost med ett skal du kan äta. Det är en av de mest välkända ostarna från Frankrike och den tillverkas på olika sätt. Den mest vanliga skillnaden på olika varianter är om den gjorts med opastöriserad mjölk eller inte. Den opastöriserade är många gånger smakrikare och även dyrare. I Sverige säljs det främst camembert gjord på pastöriserad mjölk och den räknas därför till de mildare ostarna.

Osten har olika smak beroende på hur mogen den är. I början har osten en halvhård och smulig textur med mild smak och allteftersom den mognar kommer smaken att ändras. Skalet får en vitare ton och själva innehållet av osten blir mjukare och får en mer smörig och rikare smak. Bästa sättet att uppleva en camembert är tillsammans med ett glas rött vin och kex.

Sabrina Ortiz

body>