Cheddar

Uncategorized Jan 04, 2019 No Comments

Cheddar är en hårdost gjord av komjölk. Den har vanligtvis en ljusgul färg men kan även smaksättas med ingredienser som ger den en mörkare orange färg. Osten ska traditionellt lagras under en lång tid men idag varierar lagringen mellan 3 och 24 månader. Cheddarost som lagrats under minst 15 månader brukar kallas för vintage. Osten beskrivs ofta som väldigt smakrik för att vara en hårdost.

Ursprung

Namnet på osten cheddar avslöjar dess brittiska ursprung. Osten började tillverkas under 1100-talet i den lilla byn Cheddar. Byn ligger i sydvästra England och den speciella smaken kan till viss del förklaras av att osten har lagrats i grottor kring byn. Egentligen är det bara ost som tillverkats i området kring Cheddar som får använda namnet men det går att komma runt reglerna genom att till exempel använda namnet cheddarost.

Cheddar idag

Cheddar är idag den allra mest populära osten i England och utgör ungefär 50 % av ostmarknaden där. I USA är cheddarosten den näst mest populära osten strax efter mozzarella. Cheddarpopulariteten visar att det finns en tydlig trend i engelsktalande länder. Nya Zeeland, Australien och Kanada är exempel på länder med hög användning av cheddarost. I Sverige tillverkar vi också cheddarost men den är inte riktigt lika populär här.

Det finns otaliga användningsområden för cheddar. Det ursprungliga användningsområdet var att äta osten precis som den var tillsammans med bröd och andra tillbehör. Osten förtärs fortfarande i sin naturliga form men det är allt mer vanligt att den äts varm. Cheddar finns ofta i smält form i varma rätter som till exempel hamburgare, gratänger, mac and cheese och tacos. Endast fantasin sätter gränsen för hur du kan äta cheddar!

Sabrina Ortiz