Gouda

Uncategorized Jan 04, 2019 No Comments

Goudaosten är halvhård, har en naturlig skorpa och tillverkas vanligtvis av komjölk. Ibland förekommer det att den görs på get- eller fårmjölk. Den kan lagras från en månad till två år. Unga ostar har en mild, smörig, lätt nötaktig smak men med tiden utvecklas smaken och blir mer intensiv, skarp och aromatisk. När osten mognar hårdnar skorpan, ostens färg blir mörkare och den får en hårdare konsistens.

Goudaostens historia

Goudaosten anses ha funnits ända sedan medeltiden och kommer ursprungligen från den nederländska staden Gouda, varifrån osten också fått sitt namn. Andra menar dock att osten döptes efter staden Gouda för att det var där den såldes från början. Goudaosten antas vara en av världens äldsta ostar och den är också en av de mest populära. Idag tillverkas gouda industriellt och i flera andra länder än Nederländerna.

Goudaosten – på fler ställen än Nederländerna

Benämningen gouda och tillverkningen av denna typ av ost är inte bara begränsad till ursprungslandet, utan osten tillverkas också exempelvis på Irland, i Wales och i Sverige. I Sverige heter tillverkarna bland annat Billinge. Däremot får varianterna Boerenkaas, Noord-Hollandse Gouda och Gouda Holland bara tillverkas i landet och göras på mjölk producerad av inhemska kor. Dessa ostar är skyddade av EU, på samma sätt som det mousserande vinet champagne från staden Champagne.

Anledningen till att gouda snarare är ett samlingsnamn för denna typ av ost än en specifik ostsort beror bland annat på att dess smak varierar mycket beroende på lagringstid. I Nederländerna kategoriseras osten enligt sex kategorier från ung till mycket gammal. Gouda tillverkas traditionellt som ett platt, runt hjul på 4,5-5,4 kilo, täckt med en tunn slöja av paraffin i exempelvis rött, gult eller blått.

Sabrina Ortiz