westerbottensost.se http://www.westerbottensost.se Wed, 06 Nov 2019 12:05:34 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 http://www.westerbottensost.se/wp-content/uploads/sites/2854/2019/01/cropped-cheese1-32x32.png westerbottensost.se http://www.westerbottensost.se 32 32 Gouda http://www.westerbottensost.se/2019/01/04/gouda/ Fri, 04 Jan 2019 14:27:01 +0000 http://www.westerbottensost.se/?p=19 Goudaosten är halvhård, har en naturlig skorpa och tillverkas vanligtvis av komjölk. Ibland förekommer det att den görs på get- eller fårmjölk. Den kan lagras från en månad till två år. Unga ostar har en mild, smörig, lätt nötaktig smak men med tiden utvecklas smaken och blir mer intensiv, skarp och aromatisk. När osten mognar hårdnar skorpan, ostens färg blir mörkare och den får en hårdare konsistens.

Goudaostens historia

Goudaosten anses ha funnits ända sedan medeltiden och kommer ursprungligen från den nederländska staden Gouda, varifrån osten också fått sitt namn. Andra menar dock att osten döptes efter staden Gouda för att det var där den såldes från början. Goudaosten antas vara en av världens äldsta ostar och den är också en av de mest populära. Idag tillverkas gouda industriellt och i flera andra länder än Nederländerna.

Goudaosten – på fler ställen än Nederländerna

Benämningen gouda och tillverkningen av denna typ av ost är inte bara begränsad till ursprungslandet, utan osten tillverkas också exempelvis på Irland, i Wales och i Sverige. I Sverige heter tillverkarna bland annat Billinge. Däremot får varianterna Boerenkaas, Noord-Hollandse Gouda och Gouda Holland bara tillverkas i landet och göras på mjölk producerad av inhemska kor. Dessa ostar är skyddade av EU, på samma sätt som det mousserande vinet champagne från staden Champagne.

Anledningen till att gouda snarare är ett samlingsnamn för denna typ av ost än en specifik ostsort beror bland annat på att dess smak varierar mycket beroende på lagringstid. I Nederländerna kategoriseras osten enligt sex kategorier från ung till mycket gammal. Gouda tillverkas traditionellt som ett platt, runt hjul på 4,5-5,4 kilo, täckt med en tunn slöja av paraffin i exempelvis rött, gult eller blått.

]]>
Cheddar http://www.westerbottensost.se/2019/01/04/cheddar/ Fri, 04 Jan 2019 14:19:11 +0000 http://www.westerbottensost.se/?p=16 Cheddar är en hårdost gjord av komjölk. Den har vanligtvis en ljusgul färg men kan även smaksättas med ingredienser som ger den en mörkare orange färg. Osten ska traditionellt lagras under en lång tid men idag varierar lagringen mellan 3 och 24 månader. Cheddarost som lagrats under minst 15 månader brukar kallas för vintage. Osten beskrivs ofta som väldigt smakrik för att vara en hårdost.

Ursprung

Namnet på osten cheddar avslöjar dess brittiska ursprung. Osten började tillverkas under 1100-talet i den lilla byn Cheddar. Byn ligger i sydvästra England och den speciella smaken kan till viss del förklaras av att osten har lagrats i grottor kring byn. Egentligen är det bara ost som tillverkats i området kring Cheddar som får använda namnet men det går att komma runt reglerna genom att till exempel använda namnet cheddarost.

Cheddar idag

Cheddar är idag den allra mest populära osten i England och utgör ungefär 50 % av ostmarknaden där. I USA är cheddarosten den näst mest populära osten strax efter mozzarella. Cheddarpopulariteten visar att det finns en tydlig trend i engelsktalande länder. Nya Zeeland, Australien och Kanada är exempel på länder med hög användning av cheddarost. I Sverige tillverkar vi också cheddarost men den är inte riktigt lika populär här.

Det finns otaliga användningsområden för cheddar. Det ursprungliga användningsområdet var att äta osten precis som den var tillsammans med bröd och andra tillbehör. Osten förtärs fortfarande i sin naturliga form men det är allt mer vanligt att den äts varm. Cheddar finns ofta i smält form i varma rätter som till exempel hamburgare, gratänger, mac and cheese och tacos. Endast fantasin sätter gränsen för hur du kan äta cheddar!

]]>
Brie och Camembert http://www.westerbottensost.se/2019/01/04/brie-och-camembert/ Fri, 04 Jan 2019 14:11:46 +0000 http://www.westerbottensost.se/?p=13 Brie och camembert är två sorters vitmögelostar som båda härstammar från Frankrike. Ostarna påminner om varandra samtidigt som de har några tydliga skillnader. Båda ostarna har ett ätbart skal och smaken på båda är mild. De passar även till många olika recept eller endast på ostbrickan tillsammans med ett glas vin. Det finns olika varianter av båda ostarna men ingen som är lika god som den klassiska varianten.

Brie

Brieosten är en mild och krämig ost med smak av grädde och nöt. Det är en av de mest välkända ostarna tillsammans med camembert och har därför blivit kopierad ett antal gånger. Dock finns det ingen kopia som kan jämföras med originalet. Brie är också osten som passar till allt; på ostbrickan, nattmackan eller om du är sugen på att grilla ost. Det kan inte bli fel med en brie.

Camembert

Camembert är precis som brie en vitmögelost med ett skal du kan äta. Det är en av de mest välkända ostarna från Frankrike och den tillverkas på olika sätt. Den mest vanliga skillnaden på olika varianter är om den gjorts med opastöriserad mjölk eller inte. Den opastöriserade är många gånger smakrikare och även dyrare. I Sverige säljs det främst camembert gjord på pastöriserad mjölk och den räknas därför till de mildare ostarna.

Osten har olika smak beroende på hur mogen den är. I början har osten en halvhård och smulig textur med mild smak och allteftersom den mognar kommer smaken att ändras. Skalet får en vitare ton och själva innehållet av osten blir mjukare och får en mer smörig och rikare smak. Bästa sättet att uppleva en camembert är tillsammans med ett glas rött vin och kex.

]]>
Mögelostar http://www.westerbottensost.se/2019/01/04/mogelostar/ Fri, 04 Jan 2019 14:02:55 +0000 http://www.westerbottensost.se/?p=10 Mögelostar är en kategori som inkluderar vit-, blå- och grönmögelostar. Det som särskiljer mögelostar är att de har tillverkats med hjälp av penselmögel. I Sverige går mögelost ofta under namnet ädelost även om det bara är en variant av mögelost. Man kan enkelt känna igen gröna och blåa mögelostar eftersom de har en ljus grundfärg med mörkare inslag av grönt eller blått inifrån och ut.

Mögelostens historia

Mögelostar

Många menar att mögelosten uppfanns av misstag då man lämnat ostar för länge i grottor. Ostarna ska då ha möglat och i brist på annat åts dem upp med god aptit. Osten roquefort har sitt ursprung från Frankrike och är en av de mest kända mögelostarna. Osten stilton kommer från England och finns både som blå och vit ost. Utöver dem är även gorgonzola en mycket populär mögelost.

Tillverkning och användning

Tillverkningen av mögelost sker i sex steg. Till en början blandas en särskild syra med mjölk för att den ska hårdna. Steg två innebär även den en förhårdning av osten. Därefter görs små hål med hjälp av en nål för att syre ska släppas in. Man tillsätter sedan salt och formar osten till önskad form. Sista steget går ut på att osten får lagras under en viss tid.

Utöver stegen nämnda ovan skiljer sig tillverkningen på detaljnivå, vilket gör att ostarna får olika smaker, dofter, konsistenser och utseenden. Det finns otaliga sätt att njuta av mögelostens starka och distinkta smak – antingen som den är tillsammans med kex, ostar och lite vin eller i en varm rätt. Det behövs inte mycket mögelost för att maten ska bli riktigt smakrik och få en karaktäristisk smak.

]]>
Bästa ost i världen http://www.westerbottensost.se/2019/01/04/basta-ost-i-varlden/ Fri, 04 Jan 2019 13:31:41 +0000 http://www.westerbottensost.se/?p=7 Bästa osten i världen! Här finner du allt du behöver veta om ost som kommer få dina smaklökar att vakna till liv. Det finns många olika platser i världen där ost är en delikatess och registret på smaker är stort. På vissa platser är osten bättre desto längre tid den är lagrad, medan den på andra platser ska vara så lös och krämig som möjligt.

Lagrad lång eller kort tid

Det finns olika sätt på vilka ost kan framställas och en del är mer klassiska medan andra är mer moderna. Något som har varit väldigt populärt i Sverige och i svensk osttillverkning är att osten ska lagras länge, något som ger en särskild smak på osten. Dessutom blir den mer grynig än vad ost som inte blivit lagrad lika länge blir. Mjukost är inte lagrad alls.

Ost med speciell smaksättning

Något som har blivit väldigt populärt på senare år är att smaksätta ost. Här är det verkligen bara fantasin som kan sätta gränserna. I sektionen med ost i affären går det att finna smaksättningar med chili, oregano, bacon och mycket, mycket mer. Om du åker på mässor med fokus på ost finns det väldigt många fler smaksättningar än så. Det gäller att finna rätt kombinationer av smaker.

Här kommer du finna information om allt som har med de bästa ostarna att göra. Det är viktigt att du har i åtanke att väldigt mycket är en smaksak eftersom det inte finns något objektivt när det kommer till mat. Det finns såklart de som menar att vissa smakar bättre än andra men det är fullt ut en personlig åsikt. Här kommer du finna tips på många olika goda ostar.

]]>
Getost http://www.westerbottensost.se/2018/12/06/getost/ Thu, 06 Dec 2018 06:29:47 +0000 http://www.westerbottensost.se/?p=4 Getost tillverkas i många länder i Europa och även utanför. Kanske är den mest bekanta för oss den som kallas chévre och kommer från Frankrike. Just det franska ursprunget kan nästan starta ett världskrig med avseende på uttalet. Korrekt ska det vara med betoning på den första vokalen med ljudet ‘ä’. Alltså chäävr. Just den osten är härligt krämig och lämpad för matlagning eller att bara äta den som den är.

Det finns flera getostar

Getost kan göras på getmjölk enbart, Pur Chévre, men ofta har ostar med getmjölk en tillsats av komjölk. Vad vi kanske inte tänker på är att den grekiska fetaosten är tillverkad av getmjölk eller fårmjölk, ibland med en tillsats av komjölk. Samma sak gäller halloumiosten som vi ibland grillar. I Norge gör man brunost som är en mesost och som innehåller getmjölk, en hårdost som man skivar med osthyvel.

Getost – ett hälsosamt alternativ

Getostens smak är verkligen en vattendelare. Vissa gillar den, andra tycker att den smakar för starkt. Den har en pikant smak som kommer av att getmjölk innehåller kaprinsyra som faktiskt främjar tarmbakterierna hos människor. Dessutom är halten av laktos betydligt lägre i getmjölk än i komjölk, vilket faktiskt gör att laktosintoleranta i många fall kan äta de ostar som är gjorda på getmjölk och fårmjölk.

Nu är inte chévreosten den enda man kan göra på getmjölk, tvärtom finns det ett stort utbud av inte minst ädelostar gjorda på getmjölk. Castello, brie och chévrette är franska ostar men som även tillverkas i Sverige hos de många små gårdsmejerierna som har vuxit upp de senaste tio åren. En spännande variant är färsk getost i aska. Ta chansen och besök ett gårdsmejeri för en smakupplevelse du inte glömmer.

]]>