Mögelostar

Uncategorized Jan 04, 2019 No Comments

Mögelostar är en kategori som inkluderar vit-, blå- och grönmögelostar. Det som särskiljer mögelostar är att de har tillverkats med hjälp av penselmögel. I Sverige går mögelost ofta under namnet ädelost även om det bara är en variant av mögelost. Man kan enkelt känna igen gröna och blåa mögelostar eftersom de har en ljus grundfärg med mörkare inslag av grönt eller blått inifrån och ut.

Mögelostens historia

Mögelostar

Många menar att mögelosten uppfanns av misstag då man lämnat ostar för länge i grottor. Ostarna ska då ha möglat och i brist på annat åts dem upp med god aptit. Osten roquefort har sitt ursprung från Frankrike och är en av de mest kända mögelostarna. Osten stilton kommer från England och finns både som blå och vit ost. Utöver dem är även gorgonzola en mycket populär mögelost.

Tillverkning och användning

Tillverkningen av mögelost sker i sex steg. Till en början blandas en särskild syra med mjölk för att den ska hårdna. Steg två innebär även den en förhårdning av osten. Därefter görs små hål med hjälp av en nål för att syre ska släppas in. Man tillsätter sedan salt och formar osten till önskad form. Sista steget går ut på att osten får lagras under en viss tid.

Utöver stegen nämnda ovan skiljer sig tillverkningen på detaljnivå, vilket gör att ostarna får olika smaker, dofter, konsistenser och utseenden. Det finns otaliga sätt att njuta av mögelostens starka och distinkta smak – antingen som den är tillsammans med kex, ostar och lite vin eller i en varm rätt. Det behövs inte mycket mögelost för att maten ska bli riktigt smakrik och få en karaktäristisk smak.

Sabrina Ortiz

l>